Kalafior w cieście
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Tak przygotowane kalafiory mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale również dodatek do dań z mięsem lub z rybą. Wyśmienicie smakują z różnego typu sosami, np. sosem tatarskim lub czosnkowym.
Składniki:
Ciasto do obtoczenia:
Dodatkowo:
Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na niewielkie różyczki. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem (w stosunku 3:1) z 1 łyżeczką cukru na każdy litr płynu i odrobiną soli. Wrzucić kalafior. Gotować przez około 7-10 minut. Zestawić z ognia i odcedzić.Teraz należy przygotować ciasto do obtoczenia kalafiora. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W garnku rozgrzać olej.Różyczki kalafiora zanurzać pojedynczo w cieście, a następnie delikatnie wrzucać i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Po usmażeniu wyciągać kawałki kalafiora łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 kalafior,
- woda z mlekiem (w stosunku 3 do 1),
- 1 łyżeczka cukru (na 1 litr płynu),
- 1/3 łyżeczki soli.
Ciasto do obtoczenia:
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 3 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia.
Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na niewielkie różyczki. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem (w stosunku 3:1) z 1 łyżeczką cukru na każdy litr płynu i odrobiną soli. Wrzucić kalafior. Gotować przez około 7-10 minut. Zestawić z ognia i odcedzić.Teraz należy przygotować ciasto do obtoczenia kalafiora. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W garnku rozgrzać olej.Różyczki kalafiora zanurzać pojedynczo w cieście, a następnie delikatnie wrzucać i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Po usmażeniu wyciągać kawałki kalafiora łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis