Kalafior po sułtańsku
#materiał we współpracy z firmą Skworcu.com.pl
Jedliście kiedyś kalafiora z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ja bardzo lubię to dość oryginalne połączenie delikatnego kalafiora, chrupiących orzeszków i słodkich rodzynek. Idealnie sprawdza się jako lekka kolacja, albo przekąska do pracy.
Składniki na kalafior po sułtańsku:
- 1 średniej wielkości kalafior
- ok 50 g rodzynek
- ok 50 g. orzeszków ziemnych (ja zamawiam od Skworcu)
- ok 50 g orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Jak przygotować kalafiora po sułtańsku?
Umytego kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Mieszamy z orzechami, sparzonymi wcześniej rodzynkami, natką. Dodajemy jogurt połączony z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.