Kakaowe muffiny z truskawkami
W tym sezonie na truskawki proponuję kakaowe muffinki z truskawkami, dodatkowo dekorowane truskawkami oblanymi czekoladą. Tych którzy nie przepadają za tego typu połączeniem smakowym zapraszam do obejrzenia innych przepisów a dodatkiem truskawek:
- kokosowe muffiny
- bananowe muffiny
- shortcake
- z kremem
- z twarogiem
- z migdałową posypką
Jak widać wybór jest ogromny. Wracając jednak do kakaowych babeczek, są pyszne. Ciasto jest puszyste, delikatne, lekko spieczone z wierzchu, mocno kakaowe, wilgotne za sprawą truskawek i ... bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki na 6 dużych muffinek:
Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i odstaw na później. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj truskawki i wymieszaj aby owoce zostały pokryte mieszanką mąki. Odstaw na bok.
Do osobnej miski wlej mleko, olej dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Wlej do mieszanki suchych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 ich wysokości.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Piecz do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj truskawki do dekoracji. Składniki:
Każdą upieczoną i przestudzona babeczkę lekko oblej pozostałą czekoladą następnie umieść na jeszcze płynnej czekoladzie przygotowaną wcześniej czekoladową truskawkę.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 6 dużych muffinek:
- 250g mąki
- 25g kakao
- 125g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku
- 1 jajko
- 185 ml mleka
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i odstaw na później. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj truskawki i wymieszaj aby owoce zostały pokryte mieszanką mąki. Odstaw na bok.
Do osobnej miski wlej mleko, olej dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Wlej do mieszanki suchych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek tak do 3/4 ich wysokości.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. Piecz do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj truskawki do dekoracji. Składniki:
- 6 średniej wielkości truskawek
- około 50g czekolady
Każdą upieczoną i przestudzona babeczkę lekko oblej pozostałą czekoladą następnie umieść na jeszcze płynnej czekoladzie przygotowaną wcześniej czekoladową truskawkę.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis