Delikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka :) Polecam.
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- szczypta soli
- 170 g masła
- 120 g cukru pudru
- jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut.
Wystudzić na kratce (fot.2). Przechowywać w metalowej puszce.
Źródło:
palcelizac.pl
drukuj przepis