Kakaowa owsianka z malinami
Owsianki to był dla mnie trudny temat ;). Wiem, że są zdrowe, ale nie mogłam się przyzwyczaić do ich smaku. Dodatek kakao sprawił, że dałam radę i polubiłam owsianki. Tak, więc dzisiaj wyjątkowo zapraszam na śniadanie :)
Składniki ( 2 porcje): - 0,5 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)* - 1 łyżeczka kakao - woda - garść mrożonych malin - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka cukru brązowego (lub więcej, w miarę potrzeby)
Płatki wsypać do małego garnka, zalać 0,5 szklanki wody i zostawić na noc. Rano dolać jeszcze szklankę wody, gotować od momentu zagotowania na małym ogniu ok. 25-30 minut. W połowie gotowania dodać kakao. W osobnym garnku podgrzać maliny, tak długo, aż będą miały konsystencję sosu. Dodać łyżeczkę miodu. Dodać do gotowej owsianki, wymieszać, dodaj cukier brązowy i podawać.
*Można użyć błyskawicznych, ale są mniej zdrowe. Pomijamy wtedy etap moczenia płatków przez noc.
Składniki ( 2 porcje): - 0,5 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)* - 1 łyżeczka kakao - woda - garść mrożonych malin - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka cukru brązowego (lub więcej, w miarę potrzeby)
Płatki wsypać do małego garnka, zalać 0,5 szklanki wody i zostawić na noc. Rano dolać jeszcze szklankę wody, gotować od momentu zagotowania na małym ogniu ok. 25-30 minut. W połowie gotowania dodać kakao. W osobnym garnku podgrzać maliny, tak długo, aż będą miały konsystencję sosu. Dodać łyżeczkę miodu. Dodać do gotowej owsianki, wymieszać, dodaj cukier brązowy i podawać.
*Można użyć błyskawicznych, ale są mniej zdrowe. Pomijamy wtedy etap moczenia płatków przez noc.