Kajzerki nadziewane mięsem mielonym

Kajzerki nadziewane mięsem mielonym

Kajzerki nadziewane mięsem mielonym to świetna propozycja na danie obiadowe a także prosty sposób na urozmaicenie sobie śniadań lub kolacji. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem, są bardzo smaczne, pożywne i sycące.

 

Zdjęcie - Kajzerki nadziewane mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na 8 sztuk

8 bułek kajzerek

800 g mielonego mięsa

2 średnie czerwone cebule

olej do smażenia

14-16 pomidorków koktajlowych

150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

czarny pieprz

sól

  • przepis

Z kajzerek odcinamy wierzchy, tak by dolna część bułki była znaczne większa, wyjmujemy z nich miękisz a następnie namaczamy go w zimenej wodzie i dokładnie odciskamy.
Obraną cebulę drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części.

Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odciśnięty miękisz z bułek oraz posiekaną cebulę, wszystko doprawiamy do smaku solą, sporą ilością czarnego pieprzu, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Mięsną masę starannie wyrabiamy dłonią. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy mięsną masę około 5 minut, często mieszając po czym lekko przestudzamy.

Bułeczki napełniamy mięsną masą, na wierzchu umieszczamy pokrojone pomidorki a na pomidorkach układamy żółty ser. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.  Tak przygotowane bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C około 12-15 minut, na 3 minuty przed końcem pieczenia bułki przykrywamy wierzchami.

 

Zdjęcie - Kajzerki nadziewane mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów