Kaczka w pomarańczach
Wciąż szukam idealnego przepisu na kaczkę i wciąż nie jestem usatysfakcjonowana. Wszystkie wykonane do tej pory potrawy były pyszne, ale nadal nie odkryłam tego przepisu, po którym uznałabym, że to strzał w 10. Poniższy przepis polecam osobom, które lubią połączenie mięsa z owocami (ja lubię).
Składniki:
1 kaczka, bądź elementy z kaczki (ja użyłam 2 udek i 2 piersi)
2,5 szklanki białego wina
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka zmiażdżonej gorczycy
2-3 pomarańcze
sól, pieprz
Zmieszaj wino, imbir, sos sojowy i gorczycę. Włóż kaczkę do marynaty i trzymaj przez około 4-5 godzin, obracając od czasu do czasu (można też zostawić mięso na noc, pod warunkiem, że jest dobrze pokryte marynatą). Po upływie tego czasu, wyjmij kaczkę, posyp ją solą i pieprzem, i ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Piecz kaczkę przez około 1,5 godziny w 180 stopniach, często polewając marynatą. Pod koniec pieczenia, nałóż na każdy kawałek mięsa po plasterku pomarańczy.