Kacze curry z wolnowaru
Bardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba pilnować. Tak lubię. Polecam!
Na podstawie przepisu z książki Heather Whinney "The slow cook book"
składniki
ok 500 g - 2 piersi kacze
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 laski selera naciowego,
sół, pieprz
3 -4 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwone chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre)
5 cm korzenia imbiru
2 marchewki
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka pasty pomidorowej
400 g - puszka pomidorów krojonych
300 ml bulionu warzywnego
przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając ok łyzki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojony w plasterki seler. Podsmażać ok 5 min na niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć, usunąć skórę, podzielić mięso na strzępy. Włożyć ponownie do sosu, wymieszać, doprawić jeśli konieczne solą i pieprzem. Podawać np z ryżem. Smacznego!
Na podstawie przepisu z książki Heather Whinney "The slow cook book"
składniki
ok 500 g - 2 piersi kacze
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 laski selera naciowego,
sół, pieprz
3 -4 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwone chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre)
5 cm korzenia imbiru
2 marchewki
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka pasty pomidorowej
400 g - puszka pomidorów krojonych
300 ml bulionu warzywnego
przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając ok łyzki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i pokrojony w plasterki seler. Podsmażać ok 5 min na niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin. Po tym czasie piersi wyjąć, usunąć skórę, podzielić mięso na strzępy. Włożyć ponownie do sosu, wymieszać, doprawić jeśli konieczne solą i pieprzem. Podawać np z ryżem. Smacznego!