Joulutorttu
![Joulutorttu](/obrazek/duze/joulutorttu-456582.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456582.jpeg)
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie XXL,
- marmolada wieloowocowa,
- 1-2 łyżki koniaku (opcjonalnie),
- cukier puder (do posypania).
Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone, to najpierw koniecznie trzeba je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybierzemy, należy je nacinać i formować w sposób zamieszczony na zdjęciach poniżej: wiatraczki - fot.1-4 lub paczuszki - fot. 5-8. Po uformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć niewielką porcję marmolady, do której można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie).
Ciasteczka ułożyć je na największą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.
Smacznego :)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456578.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456581.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456579.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456584.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456580.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456583.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456586.jpeg)
![Zdjęcie: Joulutorttu Zdjęcie - Joulutorttu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/456585.jpeg)
drukuj przepis