Joulutorttu
Joulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania.
Składniki:
Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone, to najpierw koniecznie trzeba je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybierzemy, należy je nacinać i formować w sposób zamieszczony na zdjęciach poniżej: wiatraczki - fot.1-4 lub paczuszki - fot. 5-8. Po uformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć niewielką porcję marmolady, do której można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie).
Ciasteczka ułożyć je na największą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.
Smacznego :)
drukuj przepis
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie XXL,
- marmolada wieloowocowa,
- 1-2 łyżki koniaku (opcjonalnie),
- cukier puder (do posypania).
Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone, to najpierw koniecznie trzeba je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybierzemy, należy je nacinać i formować w sposób zamieszczony na zdjęciach poniżej: wiatraczki - fot.1-4 lub paczuszki - fot. 5-8. Po uformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć niewielką porcję marmolady, do której można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie).
Ciasteczka ułożyć je na największą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.
Smacznego :)
drukuj przepis