
Ciacho, które wyrabia się zwykłą łyżką? Tak! to możliwe. Nie musisz brudzić rączek ani posiadać miksera. Wystarczy chwila czasu (tak! dosłownie chwila), odrobina chęci i składniki.
Jogurtowy keksik z rabarbarem nie jest zbyt kalorycznym ciastem. Strukturę ma wilgotną, zwartą, w smaku - jak w przypadku ciast z rabarbarem bywa.. kwaskowo-słodki.

/ przepis własny, na 1 małą keksówkę /
- 170 g mąki pszennej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g oleju
- 1,5 łyżki suszonych jeżyn (można zastąpić je rodzynkami, żurawiną, czekoladą, orzechami itp.)
- 1 łodyga rabarbaru (obrana)
- masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wsyp do miski. Dodaj cukier, sól, olej, jajka, jogurt. Wszystko wymieszaj łyżką, tak aby składniki się połączyły. Dodaj jeżyny lub rodzynki/ czekoladowe groszki/ orzechy etc.
Rabarbar pokrój w podłużne paseczki.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Przełóż do niej surowe ciasto, na wierzchu poukładaj paseczki rabarbaru.
Piecz ok. 40 minut- na złoty kolor.

Upieczone wystudź na kuchennej kratce i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!:)

do ciasta użyłam:

jeżyn leśnych suszonych
do dostania w sieci sklepów
Organic Farma Zdrowia bądź na
ekosfera24.pl
Ps: Na fejsbuczku
Monia zapytała się czy to szafran czy kurkuma ?
Ptasia napisała o mące kukurydzianej. Nic bardziej mylnego :)! takie żółtka mają jajka od kur mojego dziadka (znacie je już trochę
klik)- 100 % eko.
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________