Jogurtowiec z jagodami
Jaki powinien być idealny letni deser? Moim zdaniem pyszny, owocowy, szybki w przygotowaniu i bez pieczenia, tak aby można go było przyrządzić w upalny dzień. I taki przepis mam dziś dla Was. Ten jogurtowiec łączy w sobie delikatność ptasiego mleczka z wyrazistym owocowym akcentem jagód. Pięknie się prezentuje i smakuje znakomicie.
Ja zrobiłam go z jagodami, ale możecie użyć np malin czy truskawek będzie smakował z nimi równie dobrze.
Składniki i przygotowanie jogurtowca z jagodami:
(tortownica 26 cm):
- 500 ml śmietanki 30%
- 600 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki jagód
- ok 100 g herbatników
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem. W oddzielnej misce ubijamy jogurt (ok 5 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie mieszamy go ze śmietanką. Do tej mieszanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Przygotowaną masę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy rozgniecione jagody i mieszamy do połączenia.
Na dnie tortownicy (26 cm) układamy herbatniki, na herbatniki wykładamy masę bez jagód, wyrównujemy i wykładamy masę z jagodami. Wstawiamy do lodówki.
Wierzch
- 500 g jagód
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jagody wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier mieszamy i podgrzewamy. Gdy jagody będą gorące zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Studzimy i wykładamy na śmietankową piankę. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego