Jogurtowe muffiny z borówkami

Jogurtowe muffiny z borówkami
Zdjęcie - Jogurtowe muffiny z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekkie i puszyste. Delikatne i wilgotne dzięki jogurtowi. Pełne soczystych borówek. Latem nie mogło ich u mnie zabraknąć.

Zdjęcie - Jogurtowe muffiny z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 15 muffinek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

  • 1 jajko
  • kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny/limonki

  • 200 g borówki

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W osobnych miskach połączyć mokre i suche składniki, czyli jogurt z jajkami, olejem, sokiem z cytryny bądź limonki oraz skórką z ww cytrusów, a mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Mokre składniki wlać do suchych i porządnie wymieszać całość dużą łyżką lub łopatką. Do masy dodać 150 g borówki i delikatnie wmieszać. Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek na muffiny (do 3/4 wysokości). Pozostałe borówki poukładać na powiechni ciasta, lekko je dociskając. Muffiny włożyć do piekarnika i piec przez 25-30 minut [można też piec w opiekaczu z termoobiegiem, choć w nim w 150 stopniach; warto pod koniec pieczenia włączyć na chwilę jedynie grzanie od góry dla zarumienienia wierzchu]. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy sa upieczone. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, a po 5 minutach przełożyć je z blachy na kratce i na niej pozostawić do wystudzenia.

Zdjęcie - Jogurtowe muffiny z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów