Jesienne curry z dynią i kurczakiem
Jesień w pełni, nadszedł więc czas na potrawy sycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom!
Scroll down for recipe in English
Jesienne curry z dynią i kurczakiem
(6 porcji)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka imbiru, świeżo startego
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami)
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania)
- sól i pieprz
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
- liście kolendry do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
- Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem.
- Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą.
Smacznego!
English version
Pumpkin and chicken fall curry
(6 servings)
Ingredients:
- 2 chicken breasts, sliced into strips
- 3 tablespoons olive oil
- 2 tablespoons red curry paste
- 1 tablespoon ginger, freshly grated
- 4 garlic cloves, minced
- 300 g pumpkin, peeled and cubed
- 1 small sweet potato, peeled and cubed (You can substitute with regular one)
- 1 apple, peeled and cubed
- 1/2 red onion, diced
- 400 g can chopped tomatoes
- 2-3 chillies chopped (or more if You like)
- salt and pepper
- 400 ml can quality coconut milk
- 1 cup chicken stock
- 1 small zucchini, sliced
- 1 tablespoon brown sugar
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tablespoon dried basil
- 2 tablespoons lime juice
- 1/2 cup toasted on dry pan coconut flakes
- coriander leaves for serving
Instrucionts:
- Heat 1 tablespoon oil over medium high heat in a large pan, add chicken and cook until browned, approximately 2-3 minutes. Remove chicken to a plate.
- Heat an additional 2 tablespoons oil over medium high heat in the same pan, add red curry, ginger and garlic and saute for 30 seconds. Next add, sweet potatoes, apple, pumpkin, onion, chilli and season with salt and pepper and continue to cook over medium high heat for 10 minutes.
- Add coconut milk, chicken stock, tomatoes, zucchini, brown sugar, fish sauce, basil, and return the chicken back to the pan. Reduce heat to low, cover and simmer 11 minutes, next take the lid off and cook 5 -10 minutes or until pumpkin and sweet potatoes are tender. Stir in 2 tablespoons lime juice, taste and salt and pepper to taste.
- Serve pumpkin coconut curry over rice or rice noodles and top with toasted coconut and cilantro.
Enjoy!