Jesienne ciasto dyniowe
Dynia tej jesieni niepodzielnie króluje u mnie w kuchni. Uwielbiam ją za ciepły, jesienny kolor, za smak i przede wszystkim za bogactwo możliwości wykorzystania. Ciasto, które z niej upiekłam jest bardzo proste, ucierane, mocno pachnące przyprawami korzennymi. Warto przygotować sobie zapasy puree z dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić.
Składniki:150 g masła, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 200 g puree z dyni, 2 jajka, 150 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mioduPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy masło i ekstrakt z wanilii. Ucieramy aż cukier się rozpuści. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.