Japońska sałatka coleslaw
Coleslaw to zdecydowanie moja ulubiona sałatka. Najczęściej przyrządzam ją według tego przepisu, a wczoraj wypróbowałam jej japońską wersję, podpatrzoną na blogach atiny_bc i thiessy. I chociaż smakuje inaczej i czuć w niej nutę sojowo-sezamową, to nie potrafię teraz jednoznacznie stwierdzić, która wersja – tradycyjna czy japońska – smakuje mi bardziej. Obie są genialne i z pewnością będę je robić zamiennie :)
O smaku tej sałatki decyduje sos na bazie japońskiego majonezu, który robi się nieco inaczej niż ten spotykany w naszej, europejskij kuchni. Taki majonez można kupić w „Kuchniach Świata”, jest on jednak bardzo drogi. Podobnie jak atina_bc i thiessa, użyłam jako zamiennika zwykłego majonezu wymieszanego z odrobiną soku z cytryny i limonki.
JAPOŃSKA SAŁATKA COLESLAW
200g kapusty pekińskiej (u mnie trochę więcej),
1 marchew,
150g białej rzodkwi,
2 cebulki dymki,
2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu
sos:
125g japońskiego majonezu,
1 1/2 łyżko japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
1/4 łyżeczki japońskiej musztardy lub pasty wasabi (dałam wasabi),
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżeczki shoyu (japoński sos sojowy),
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego,
biały, mielony pieprz do smaku.
Sezam lekko podprażyć na suchej patelni.
Kapustę drobno poszatkować. Marchew i rzodkiew obrać i poszatkować w cienkie słupki. Cebulki pokroić na cienkie, ukośne kawałki.
Aby przygotować sos należy wszystkie jego składniki umieścić w misce i wymieszać.
Wszystkie warzywa wymieszać, zalać sosem i ponownie dokładnie wymieszać. Na wierzchu sałatkę posypać sezamem.
O smaku tej sałatki decyduje sos na bazie japońskiego majonezu, który robi się nieco inaczej niż ten spotykany w naszej, europejskij kuchni. Taki majonez można kupić w „Kuchniach Świata”, jest on jednak bardzo drogi. Podobnie jak atina_bc i thiessa, użyłam jako zamiennika zwykłego majonezu wymieszanego z odrobiną soku z cytryny i limonki.
JAPOŃSKA SAŁATKA COLESLAW
200g kapusty pekińskiej (u mnie trochę więcej),
1 marchew,
150g białej rzodkwi,
2 cebulki dymki,
2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu
sos:
125g japońskiego majonezu,
1 1/2 łyżko japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
1/4 łyżeczki japońskiej musztardy lub pasty wasabi (dałam wasabi),
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżeczki shoyu (japoński sos sojowy),
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego,
biały, mielony pieprz do smaku.
Sezam lekko podprażyć na suchej patelni.
Kapustę drobno poszatkować. Marchew i rzodkiew obrać i poszatkować w cienkie słupki. Cebulki pokroić na cienkie, ukośne kawałki.
Aby przygotować sos należy wszystkie jego składniki umieścić w misce i wymieszać.
Wszystkie warzywa wymieszać, zalać sosem i ponownie dokładnie wymieszać. Na wierzchu sałatkę posypać sezamem.