Jambalaya

Jambalaya

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Jambalaya – sztandarowe danie kuchni kreolskiej. Bardzo rzadko można znaleźć dokładnie taki sam przepis na tą potrawę, bo występuje w przeróżnych wersjach. Jedynie nieodłączną przeprawą jest tu tylko tabasco. Danie przypomina trochę paellę, ale znaleźć się w niej może właściwie wszystko co mamy w lodówce. Nieskomplikowane, smaczne danie na każdą okazje. U mnie w wersji w kurczakiem i krewetkami. Polecam!

SKŁADNIKI:
1 czerwona cebula
100 g selera naciowego
1 por
2 ząbki czosnku
125 g ryżu długoziarnistego (użyłam paraboiled)
1 duża pierś z kurczaka
300 g krewetek tygrysich (lub inne frutti di mare)
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 puszka pomidorów bez skóry
1 kabanos (lepsza byłaby chorizo, ale nie miałam)
500 bulionu drobiowego
1 łyżeczka tabasco
pieprz czarny, cayenne, papryka, chilli, sól do smaku
oliwa do smażenia

Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, selera i por pokrój w plasterki.
Pierś kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, popieprz pieprzem cayenne.
Krewetki dokładnie oczyść. Ryż opłucz.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek, seler, por i zeszklij. Po chwili dodaj pokrojonego kurczaka. Wszystko przesmaż, dodaj pokrojoną na kawałki kiełbasę. Po chwili dorzuć pomidory i wlej bulion. Wymieszaj i podduś około 5 minut. W następnej kolejności dodaj ryż, paprykę i tabasco. Duś pod przekryciem mieszając od czasu do czasu (około 20 minut) aż ryz będzie al dente. Dodaj krewetki, delikatnie wymieszaj i podduś przez parę minut.
Ryż powinien wchłonąć cały sos, ale nie może być rozgotowany. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i ewentualnie chilli.

Smacznego icon smile Jambalaya

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów