Jak zrobić kopytka?

Podstawowy przepis na kopytka – tradycyjne kluski z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Do kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki. Różne rodzaje ziemniaków mogą wymagać różnej ilości mąki, do mniej mączystych ziemniaków będzie trzeba dodać więcej mąki. Do ich przygotowania doskonale sprawdzą się ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia. Kopytka są doskonałym dodatkiem do gulaszu, my lubimy je jeść też samodzielnie tylko z dodatkiem sosu pieczarkowego.


Zdjęcie - Jak zrobić kopytka? - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA KOPYTKA


Składniki :

1 kg ziemniaków

ok. 250 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli


Jak zrobić kopytka :

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać, rozgnieść i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ziemniaki przełożyć na blat, dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść. W razie potrzeby podsypać więcej mąki. Odrywać kawałki ciasta i na podsypanym mąką blacie formować z nich wałki. Ciąć nożem na mniejsze kawałki. Gotować partiami : wrzucić do osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty od wypłynięcia kopytek na powierzchnię.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów

Podobne przepisy