Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zamieszanie od rana!
Przygotowany stół,stolnica,wałek.
Mąka , jajka, puder.
Butelka oleju i garnek.
Płyta Miles’a Davis’a i butelka Marsali.
Śnieg za oknem…
A w kuchni karnawał!
Radosne wałkowanie,smażenie…
Cukier puder wszędzie.
Kieliszek Marsali.
I kubek kawy.
Talerz cenci.
Znikają jeden po drugim.
Cieniutkie i chrupiące.
Migdałowa mąka i likier amaretto.
Cenci con amaretto!

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cenci podobnie jak nasze faworki przygotowuje się w okresie karnawału.
Królują w całych Włoszech.
Ale w każdym regionie występują pod inną nazwą.
Jak podaje Ola Seghi w książce Słodkie pieczone kasztany,w Genui,Turynie i Imperii noszą nazwę bugie.
Na Sycylii,w Kapmanii,Lazio,na Sardynii,w Umbrii,Apulii,Kalabrii i Mediolanie, chiacchiere,lasagne lub pampuglie.
W mieście Sulmona – cioffe.W Ferrarze,regionach Veneto,Trentino,Friuli Venazia Giulia – crostoli.
W Wenecji,Weronie i Padwie, galani.W Regio Emilia, intrigoni.
W Bolonii,Parmie,Modenie - rosoni,sfrappole. W regionie Marche,sfrappe.
W Piacenzy – sprelle.
Cenci tylko w Toskanii.

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cenci

na ok. 70 sztuk
200 g mąki tortowej
100 g mąki migdałowej
3 żółtka
50 g miękkiego masła
łyżka likieru amaretto

litr oleju ryżowego
cukier puder do posypania

N astolnicę wysypać mąki.
Zrobić dołek,do którego dodać żółtka jaj,likier i miękkie masło.
Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować garnek o grubym dnie.
Odkrawać po kawałku ciasta, i wałkować je na bardzo cienki placek.
Wykrawać prostokąty ok.7/5 cm.
W garnku rozgrzać połowę oleju.
Smażyć cenci po minucie z każdej strony.
Wykładać na papier kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.
Kiedy przestygną posypywać cukrem pudrem i układać na talerzu.
Po usmażeniu cenci z połowy ciasta,olej wylać i zastąpić go drugą połową z butelki.

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karnawałowe cenci przygotowałam w ramach faworkowania z Alą,Anitą, i Majaną.
Każda z nas usmażyła ulubiony chrust.
Jola bardzo chciała robić to razem z nami.
Ale dzieją się niezwykle ważne rzeczy w Jej życiu.
Jolu,moje cenci są dla Ciebie!
Alu,Anito,Madziu .
Częstujcie się!

Przepisy z tych kategorii

Gulab Jamun - indyjskie pączki
4

Gulab Jamun - indyjskie pączki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
2

Lany chrust – faworki – szybka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chrust Neli Rubinstein
1

Chrust Neli Rubinstein

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pączusie serowe
2

Pączusie serowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Wysokobłonnikowe gofry z miodem gryczanym

Wysokobłonnikowe gofry z miode…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówki z rabarbarem
1

Drożdżówki z rabarbarem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kolorowe bezy
1

Kolorowe bezy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
2

Rabarbarowe tartaletki frangip…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawkowe drożdżówki z migdałową kruszonką i lukrem. W podróży…

Truskawkowe drożdżówki z migda…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czekoladowe tarteletki z malinami

Czekoladowe tarteletki z malin…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy