Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zamieszanie od rana!
Przygotowany stół,stolnica,wałek.
Mąka , jajka, puder.
Butelka oleju i garnek.
Płyta Miles’a Davis’a i butelka Marsali.
Śnieg za oknem…
A w kuchni karnawał!
Radosne wałkowanie,smażenie…
Cukier puder wszędzie.
Kieliszek Marsali.
I kubek kawy.
Talerz cenci.
Znikają jeden po drugim.
Cieniutkie i chrupiące.
Migdałowa mąka i likier amaretto.
Cenci con amaretto!

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cenci podobnie jak nasze faworki przygotowuje się w okresie karnawału.
Królują w całych Włoszech.
Ale w każdym regionie występują pod inną nazwą.
Jak podaje Ola Seghi w książce Słodkie pieczone kasztany,w Genui,Turynie i Imperii noszą nazwę bugie.
Na Sycylii,w Kapmanii,Lazio,na Sardynii,w Umbrii,Apulii,Kalabrii i Mediolanie, chiacchiere,lasagne lub pampuglie.
W mieście Sulmona – cioffe.W Ferrarze,regionach Veneto,Trentino,Friuli Venazia Giulia – crostoli.
W Wenecji,Weronie i Padwie, galani.W Regio Emilia, intrigoni.
W Bolonii,Parmie,Modenie - rosoni,sfrappole. W regionie Marche,sfrappe.
W Piacenzy – sprelle.
Cenci tylko w Toskanii.

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cenci

na ok. 70 sztuk
200 g mąki tortowej
100 g mąki migdałowej
3 żółtka
50 g miękkiego masła
łyżka likieru amaretto

litr oleju ryżowego
cukier puder do posypania

N astolnicę wysypać mąki.
Zrobić dołek,do którego dodać żółtka jaj,likier i miękkie masło.
Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować garnek o grubym dnie.
Odkrawać po kawałku ciasta, i wałkować je na bardzo cienki placek.
Wykrawać prostokąty ok.7/5 cm.
W garnku rozgrzać połowę oleju.
Smażyć cenci po minucie z każdej strony.
Wykładać na papier kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.
Kiedy przestygną posypywać cukrem pudrem i układać na talerzu.
Po usmażeniu cenci z połowy ciasta,olej wylać i zastąpić go drugą połową z butelki.

Zdjęcie - Jak karnawał to…Cenci con amaretto! Dla Joli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karnawałowe cenci przygotowałam w ramach faworkowania z Alą,Anitą, i Majaną.
Każda z nas usmażyła ulubiony chrust.
Jola bardzo chciała robić to razem z nami.
Ale dzieją się niezwykle ważne rzeczy w Jej życiu.
Jolu,moje cenci są dla Ciebie!
Alu,Anito,Madziu .
Częstujcie się!

Przepisy z tych kategorii

Pączki z Nutellą
2

Pączki z Nutellą

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Lany chrust vel faworki lane
2

Lany chrust vel faworki lane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pączki z pieczonym topinamburem. Kochać siebie…
2

Pączki z pieczonym topinambure…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki hiszpańskie. Karnawałowe klimaty…
1

Pączki hiszpańskie. Karnawałow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Faworki

Faworki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką
1

Poduszeczki z ciasta francuski…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka orzechowe
1

Kruche ciasteczka orzechowe

Beti Beti
kruche babeczki

Mini ptysie
3

Mini ptysie

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasteczka z ziarnami
1

Ciasteczka z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasteczka imbirowe
1

Ciasteczka imbirowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Faworki

Faworki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Oponki serowe
3

Oponki serowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy