Jajko po turecku
Jajka po turecku czyli Cilbir (czyt. "chil-bir") to jeden z najbardziej popularnych tureckich przepisów na jajka. Danie to bardzo łatwo przyrządzić, bo wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziemy w prawie każdej lodówce. Niezbędny będzie gęsty, kremowy jogurt, jajko od szczęśliwej kurki, odrobina masła, chili i coś zielonego. U mnie jest to kolendra, ale tak samo dobrze sprawdzi się koperek, szczypiorek czy pietruszka. Ja dodałam jeszcze ugotowany bób, bo jest teraz na niego sezon i bardzo go lubię, ale możecie go pominąć bez straty dla smaku dania. Jajko po turecku obowiązkowo podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego!
Składniki:
2 jajka
5 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka octu
1 ząbek czosnku
sól
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka płatków chili
świeża kolendra
grzanki z żytniego chleba
ugotowany młody bób (opcjonalnie)
różowy pieprz
Przygotowanie:Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W małym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej ocet i zmniejszamy moc palnika.Małe sitko umieszczamy na miseczce i wbijamy do sitka jajko, pozwalamy odcieknąć nieco białku, a resztę jajka przekładamy delikatnie do miseczki lub filiżanki. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Następnie dodajemy do każdego jajka po łyżeczce soku z cytryny. Jajko delikatnie wlewamy do garnka z gotującą się wodą, gotujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową.Masło rozpuszczamy na małej patelni do momentu aż nabierze lekko orzechowego zapachu (czyli zacznie się palić) wtedy wsypujemy płatki chili i dodajemy oliwę, zdejmujemy z palnika.Do miseczki wkładamy jogurt, na nim jajko, wszystko polewamy masłem z chili, posypujemy kolendrą, bobem i różowym pieprzem. Podajemy z grzankami.