Jajko na śniadanie
Poniedziałek. U nas w domu..no przynajmniej w moim przypadku, poniedziałkowy poranek jest pełen nadziei, planów na kolejny tydzień. Głowa pełna pomysłów. I te pomysły zaczynają się od śniadania. Taka poranna rozgrzewka przed 7. dniami ciężkiej pracy.
A co najlepsze jest na śniadanie? Ano jajko. Takie po angielsku;)
Miłego poniedziałku. Takiego wakacyjnego:)
Jajko na baleronieKolejny banał na Smacznym Domu. Niby to tylko sadzone jajko, ale doprawione parmezanem. Niby to podsmażony baleron, ale z odrobiną ziół. Niby a niby. Ale takie rzeczy teraz preferuje. Bo proste jest smaczne:)
1 jajko
dwa plasterki gotowanego baleronu
parmezan
zioła prowansalskie
odrobina soli
masło na patelnie
Rozpuść masło na patelni. Połóż dwa plasterki baleronu – tak by nachodziły na siebie. Jak wędlina będzie już lekko podsmażona (ale nie sztywna) rozbij jajko. Postaraj się by białko i żółtko znalazły się na całości plasterków. Usmaż jajko jak na sadzone.
Pod koniec posól (uwaga – baleron i tak jest słony, a sól w nadmiarze szkodzi, więc można zrezygnować), posyp ziołami. Posyp parmezanem.
Podawaj z chlebem. Najlepiej domowym.
Smacznego:)