Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki
- 8 jajek w temperaturze pokojowej
- 125 g śmietanki 36 %
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera mozzarella
- 50 g cebuli
- 30-40 g parmezanu
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C. Natłuść, olejem Kujawskim 3 ziarna, 4 pojemniczki żaroodporne o średnicy 10-15 cm (lub 1 większy).
Na dużą patelnię wlej ¼ szklanki wody, wrzuć szpinak i gotuj na średnim ogniu przez 2 min., mieszając, aż „zwiędnie”. Przełóż na sitko i odciśnij nadmiar wody.
Na patelnię wlej olej Kujawski 3 ziarna i rozgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj szpinak, śmietankę, musztardę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj przez ok. 5 min, aż sos lekko zgęstnieje.
Rozłóż szpinak do pojemniczków do zapiekania, wbij do każdego po 2 jajka i posyp mozzarellą i parmezanem. Naczynia wstaw do piekarnika na 8 minut lub dłużej, jeżeli lubisz bardziej ścięte jajka. Wyjmij zapiekane jajka z piekarnika i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Jajka zapiekane ze śmietankowym szpinakiem i delikatną mozzarellą, z wciąż płynnym żółtkiem, które można zebrać chrupiącym pieczywem. Smażenie na oleju Kujawskim 3 ziarna uwydatnia smak śmietankowego szpinaku. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl