Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą

Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą

Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 125 g śmietanki 36 %
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera mozzarella
  • 50 g cebuli
  • 30-40 g parmezanu
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C. Natłuść, olejem Kujawskim 3 ziarna, 4 pojemniczki żaroodporne o średnicy 10-15 cm (lub 1 większy).

 

Na dużą patelnię wlej ¼ szklanki wody, wrzuć szpinak i gotuj na średnim ogniu przez 2 min., mieszając, aż „zwiędnie”. Przełóż na sitko i odciśnij nadmiar wody.

 

Na patelnię wlej olej Kujawski 3 ziarna i rozgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj szpinak, śmietankę, musztardę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj przez ok. 5 min, aż sos lekko zgęstnieje.

 

Rozłóż szpinak do pojemniczków do zapiekania, wbij do każdego po 2 jajka i posyp mozzarellą i parmezanem. Naczynia wstaw do piekarnika na 8 minut lub dłużej, jeżeli lubisz bardziej ścięte jajka. Wyjmij zapiekane jajka z piekarnika i podawaj z chrupiącym pieczywem.

 

Jajka zapiekane ze śmietankowym szpinakiem i delikatną mozzarellą, z wciąż płynnym żółtkiem, które można zebrać chrupiącym pieczywem. Smażenie na oleju Kujawskim 3 ziarna uwydatnia smak śmietankowego szpinaku. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów