Jajka z rzodkiewka
Ostatnie dni sa prawdziwie wiosenne i to nie tylko w pogodzie, ale rowniez na talerzu. Na takie chwile czekalam dosc dlugo. A wczoraj przechodzac przez podliski targ cieszylam sie jak dziecko. Juz kilka dni temu wypatrzylam na straganie polskie ogorki i pomidory. Nie szkodzi, ze ze szklarni, liczy sie fakt, ze rodzimej produkcji. A wczoraj wlasnie to szacowne grono polskich warzyw powiekszylo sie o cudne rzodkiewki.
Nie moglam sie im oprzec i kupilam zaraz dwa peczki. Zaraz po przyjsciu do domu dorwalysmy sie do jednego z nich razem z Viki. Drugi powedrowal do salatki i do jajek zmieniajac calkiem ich oblicze.
Jajka faszerowane rzodkiewka
skladniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 lyzeczka majonezu
1 lyzka serka typu Almette
2-3 rzodkiewki
sol, pieprz do smaku
wykonanie:
Jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltko, ktore rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego majonez i serek oraz starte na tarce o duzych oczkach rzodkiewki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pasta napelniamy bialka. Dekorujemy rzodkiewka.
Smacznego!