Jajka w zielonych gniazdkach
Jako alternatywę dla faszerowanych jajek, na wielkanocnym stole można postawić takie oto kompaktowe jajka-paczuszki zawierajęce dodatkowo szynkę, kiełki i sos chrzanowy, czyli same dobrości ;) Przepis podpatrzony u Ani :)
JAJKA W ZIELONYCH GNIAZDKACH
4 jajka,
8 plastrów szynki konserwowej dobrej jakości, garść kiełków (np. brokuła albo rzodkiewki),
szczypiorek,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego),
1 łyżeczka chrzanu,
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki.
Na talerzu ułożyć źdźbło szczypiorku, na to plaster szynki, trochę kiełków, a na wierzch połówkę jajka. Całość związać szczypiorkiem.
Majonez wymieszać z jogurtem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować każdą połówkę jajka.