Jajka po berlińsku
Marmurkowe jajka po berlińsku na stałe weszły do mojego wielkanocnego menu kiedy zamieszkałam na Śląsku. Ten wielkanocny smakołyk jest w rodzinie mojego męża od wielu pokoleń i ja też już nie wyobrażam sobie bez nich śniadania wielkanocnego. Jajka obowiązkowo podajemy z sosem chrzanowym. I kto by pomyślał że kiedyś nie lubiłam chrzanu i kminku :) Do pewnych smaków trzeba po prostu dojrzeć :)
Składniki:
12 jajek
łupiny z cebuli (z około 12 szt)
kminek (1 opakowanie)
sól (2 łyżki)
Przygotowanie:
Do dużego garnka dajemy suche łupiny z cebuli, kminek, sól i jajka. Wlewamy wodę, tyle aby jajka były w niej zanurzone i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie obstukujemy jajka żeby skorupki popękały i wkładamy razem z zalewą na 3 dni do lodówki. W tym czasie jajka uzyskają charakterystyczną marmurkową pajęczynę i kminkowy smak oraz piękny kolor. Podajemy je z sosem chrzanowym.
RADA: Aby na jajkach uzyskać wzory listków przed ugotowaniem wkładamy je razem z listkami pietruszki do rajstopy (tak jak na zdjęciu) i tak gotujemy i marynujemy.