Jajka pieczone w oliwie
Świetny pomysł na pyszne śniadanie. Przepis znalazłam na blogu Facet i Kuchnia. Jajka są bardzo smaczne i mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie smażone na patelni. To oczywiście zasługa nie tylko metody przyrządzania, ale i sporego dodatku lekko kwaskowatego sumaku. Bardzo mi smakowały podane z grzankami, ale oprócz nich, miałam pod ręką kawałek świeżej bułki, dzięki której w naczynkach nie została nawet kropla oliwy. Palce lizać!
składniki – na 2 porcje:
2 jajka z wolnego wybiegu
4 łyżki oliwy extra virgin
1 - 1,5 łyżeczki sumaku
sól
pieprz
Do podania
pasta z awokado np wg tego przepisu
chleb lub tosty
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Przygotować nieduże, płytkie naczynka żaroodporne. Moje mają średnicę . Do każdego wlać po dwie łyżki oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po ok 7 minutach oliwa powinna być już gorąca. Naczynia wyjąć, do każdego wbić jajko, posypać solą, pieprzem i sporą ilością sumakiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 - 7 minut.
Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne.
Podawać z pastą z awokado i pieczywem. Smacznego!
składniki – na 2 porcje:
2 jajka z wolnego wybiegu
4 łyżki oliwy extra virgin
1 - 1,5 łyżeczki sumaku
sól
pieprz
Do podania
pasta z awokado np wg tego przepisu
chleb lub tosty
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Przygotować nieduże, płytkie naczynka żaroodporne. Moje mają średnicę . Do każdego wlać po dwie łyżki oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po ok 7 minutach oliwa powinna być już gorąca. Naczynia wyjąć, do każdego wbić jajko, posypać solą, pieprzem i sporą ilością sumakiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 - 7 minut.
Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne.
Podawać z pastą z awokado i pieczywem. Smacznego!