Jajka marynowane

Jajka  marynowane

Takie jajka marynowane to świetna zakąska. Są wilgotne, lekko slone i pikantne oraz co najfajniejsze  - super wyglądają:)) Przepis znalazłam w książeczce "Przyslij przepis".

Zdjęcie - Jajka  marynowane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

15 jajek

duża czerwona cebula

2 łyzki octu

2-3 łyżki soli

łyzeczka jagód jałowca

2 liście laurowe

2 łyżeczki ziaren gorczycy

2 łyzeczki ziaren pieprzu (zastąpiłam mielonym)

3 duze ząbki czosnku (lub więcej)

czerwona papryka (opcjonalnie)

 

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy na chwilę zimną wodą, studzimy. Wyjmujemy, lekko tłuczemy skorupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach wkładamy do dużego słoika.

Zagotowujemy 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jagody jałowca, liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprzu, krążki cebuli oraz czosnek i ew. papryke pokrojoną w paski. Marynatą zalewamy jajka w słoiku - wlewamy taka ilość, aby jajka były całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni.

Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, obieramy i kroimy na cząstki. wykładasmy na talerz i dekorujemy.

Smacznego!

Kategorie przepisów