Jajka marynowane
Takie jajka marynowane to świetna zakąska. Są wilgotne, lekko slone i pikantne oraz co najfajniejsze - super wyglądają:)) Przepis znalazłam w książeczce "Przyslij przepis".
Składniki:
15 jajek
duża czerwona cebula
2 łyzki octu
2-3 łyżki soli
łyzeczka jagód jałowca
2 liście laurowe
2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 łyzeczki ziaren pieprzu (zastąpiłam mielonym)
3 duze ząbki czosnku (lub więcej)
czerwona papryka (opcjonalnie)
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy na chwilę zimną wodą, studzimy. Wyjmujemy, lekko tłuczemy skorupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach wkładamy do dużego słoika.
Zagotowujemy 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jagody jałowca, liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprzu, krążki cebuli oraz czosnek i ew. papryke pokrojoną w paski. Marynatą zalewamy jajka w słoiku - wlewamy taka ilość, aby jajka były całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni.
Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, obieramy i kroimy na cząstki. wykładasmy na talerz i dekorujemy.
Smacznego!