Jajka faszerowane pieczarkami

Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jajka faszerowane pieczarkami Jakie są Wasze obowiązkowe dania wielkanocne? U mnie to jaja faszerowane, między innymi właśnie z nadzieniem pieczarkowym. Polecam :)

Składniki: 6 jajek
250 g pieczarek
1 cebula
1-2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, plus kilka listków do dekoracji
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka kremowego serka
1-2 łyżki majonezu (lub więcej do smaku)
sól i pieprz

Jajka włożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc/gaz. Gotować 8-10 minut, zalać lodowatą wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie jajka obrać, przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i je rozetrzeć. Odstawić na bok. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać w kosteczkę (jeżeli pieczarki są bardzo świeże, a kołnierze nie odstają od nóżek, wystarczy je krótko opłukać i osuszyć). Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki i ewentualnie jeszcze trochę masła. Oprószyć solą (szybciej puszczą sok) i dusić aż prawie cały płyn odparuje. Odstawić do przestudzenia. Wystudzone pieczarki połączyć z żółtkami, serkiem i majonezem. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę majonezu lub serka. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Połówki białek napełnić farszem i udekorować listkami natki. Jeżeli nie będą podawane od razu przechowywać pod przykryciem.
Smacznego! Zdjęcie - Jajka faszerowane pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jajka faszerowane awokado
2

Jajka faszerowane awokado

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sos wielkanocny
3

Sos wielkanocny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka faszerowane czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sałatka warstwowa z jajkiem i rzodkiewką

Sałatka warstwowa z jajkiem i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Bezy z karmelem i chałwą

Bezy z karmelem i chałwą

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Puszysty omlet z oscypkiem i szczypiorkiem

Puszysty omlet z oscypkiem i s…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto z wafelkową warstwą
2

Ciasto z wafelkową warstwą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka z fetą i szpinakiem
1

Szakszuka z fetą i szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem
1

Pasta jajeczna z wędzonym pstr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty