Jajka faszerowane oliwkami
Niedawno wspomniałam, że nagle, ni stąd, ni z owąd stwierdziłam, że oliwki nie tylko są zjadliwe, ale i całkiem smaczne ;) Po latach niechęci do nich, niespodziewanie polubiłam je ;)
Tym razem oliwki wylądowały w faszerowanych jajkach.
JAJKA FASZEROWANE OLIWKAMI
4 jajka ugotowane na twardo,
ok. 12 szt. czarnych oliwek bez pestek + kilka sztuk do dekoracji,
2 łyżki posiekanego szczypiorku + trochę do dekoracji,
ok. 2 łyżek majonezu,
sól i pieprz
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i ugnieść je widelcem w miseczce.
Oliwki drobno pokroić i wraz ze szczypiorkiem dodać do żółtek. Dodać tyle majonezu, aby otrzymać konsystencję pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Otrzymanym farszem wypełnić połówki jajek.
Udekorować plasterkami oliwek i pędami szczypiorku.
(źródło: „Moje Gotowanie” 4/2009)
Tym razem oliwki wylądowały w faszerowanych jajkach.
JAJKA FASZEROWANE OLIWKAMI
4 jajka ugotowane na twardo,
ok. 12 szt. czarnych oliwek bez pestek + kilka sztuk do dekoracji,
2 łyżki posiekanego szczypiorku + trochę do dekoracji,
ok. 2 łyżek majonezu,
sól i pieprz
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i ugnieść je widelcem w miseczce.
Oliwki drobno pokroić i wraz ze szczypiorkiem dodać do żółtek. Dodać tyle majonezu, aby otrzymać konsystencję pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Otrzymanym farszem wypełnić połówki jajek.
Udekorować plasterkami oliwek i pędami szczypiorku.
(źródło: „Moje Gotowanie” 4/2009)