Jajka faszerowane na chrupiąco
Takich jajek jeszcze nie jedliście. Jakie danie wielkanocne przygotujesz na święta?
Do przygotowania jajek faszerowanych na chrupiąco wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna. To mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie sprawdzi się do smażenia. Ponadto zawiera w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na jajka faszerowane na chrupiąco:
- 6 jajek na twardo
- świeży koperek
- świeży szczypiorek
- 3-4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 20 g musztardy
- 40 g majonezu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki bułki tartej
Jak zrobić jajka faszerowane na chrupiąco?
* Z ugotowanych na twardo jajek wyjmij żółtka. Żółtka rozdrobnij z posiekanymi ziołami, musztardą i majonezem. Dopraw je do smaku solą i pieprzem.
* Same białka obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
* Białka usmaż na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna na złoty kolor, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
* Usmażone białka wypełnij farszem z żółtek. Jajka faszerowane na chrupiąco posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis