Jajka faszerowane na chrupiąco

Jajka faszerowane na chrupiąco

Zdjęcie - Jajka faszerowane na chrupiąco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takich jajek jeszcze nie jedliście. Jakie danie wielkanocne przygotujesz na święta?

Do przygotowania jajek faszerowanych na chrupiąco wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna. To mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie sprawdzi się do smażenia. Ponadto zawiera w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Składniki na jajka faszerowane na chrupiąco:

  • 6 jajek na twardo
  • świeży koperek
  • świeży szczypiorek
  • 3-4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 20 g musztardy
  • 40 g majonezu
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Zdjęcie - Jajka faszerowane na chrupiąco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić jajka faszerowane na chrupiąco?

* Z ugotowanych na twardo jajek wyjmij żółtka. Żółtka rozdrobnij z posiekanymi ziołami, musztardą i majonezem. Dopraw je do smaku solą i pieprzem.

* Same białka obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej

* Białka usmaż na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna na złoty kolor, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym.

* Usmażone białka wypełnij farszem z żółtek. Jajka faszerowane na chrupiąco posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów