Jajka faszerowane i panierowane
Jajka faszerowane i panierowane ulubione mojej córki na Wielkanoc. U nas w rodzinie robi je Ola na święta, a tym razem pokusiłam się i ja, lekko zmieniłam farsz. Karolina powiedziała, że były pyszne.
Jajka faszerowane i panierowane
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju
- łyżka świeżo pokrojonych liści pietruszki
- sól z pieprzem Kamis
- masło
- tarta bułka
Ostudzone jajka kroimy na pół ostrym nożem, wyciągamy delikatnie łyżeczką białko z żółtkiem. Pieczarki obieramy i drobno kroimy, cebulę kroimy w drobną kostkę, boczek również. Na patelni na łyżce oleju podsmażamy boczek z cebulą i pieczarkami. Studzimy. Mieszamy jajka z pieczarkami i porządnie miksujemy na pastę wraz z pietruszką, doprawiamy. Delikatnie łyżeczką nadziewamy masą skorupki jajek. Na talerzyku wysypujemy tartą bułkę, delikatnie panierujemy jajka od strony farszu. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nich jajka.
Podajemy zimne lub gorące.