Jajka faszerowane curry
Na moim blogu pojawiło się już kilka rodzajów faszerowanych jajek, które lubię przyrządzać szczególnie w okresie Wielkanocnym, a dziś zapraszam na kolejne. To coś w sam raz dla miłośników przyprawy curry. Tak przygotowane jajka są wyraziste i lekko pikantne w smaku. Bardzo nam smakowały :) We wspólnym przygotowywaniu faszerowanych jajek udział wzięły także Ania, Pela, Wiera, Martynosia i Siankoo :)
JAJKA FASZEROWANE CURRY
10 jajek,
1 łyżka przyprawy curry,
2-3 łyżki majonezu,
5-8 kropli sosu tabasco lub szczypta pieprzu cayenne,
kilka kropli sosu Worcester (można pominąć),
sól i pieprz
do dekoracji:
kawałki marynowanej papryki,
słodka lub ostra papryka w proszku
Jajka ugotować na twardo, odcedzić, zalać bardzo zimną wodą i odstawić, aż całkowicie wystygną (dzięki temu łatwiej będzie je obierać). Po obraniu przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Wszystkie żółtka oraz 2 połówki białka przetrzeć przez sitko. Dodać curry, sos tabasco i Worcester oraz tyle majonezu, aby uzyskać dość gęstą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masę nałożyć do szprycy i wypełnić połówki białek. W przypadku braku szprycy można po prostu użyć łyżeczki.
Każdą połówkę jajka oprószyć papryką w proszku i udekorować kawałeczkiem marynowanej papryki.
(na podstawie przepisu z książki P. Martina „Sztuka gotowania na co dzień”)