Jajka barwione burakami
Jajka królują podczas wielkanocnego śniadania, dlatego też warto przygotować je wyjątkowo i bardziej dekoracyjnie, by nie tylko mogły świetnie smakować, ale też pięknie się prezentować.
Jajka barwione burakami, to bardzo prosta metoda, każdy w łatwy sposób przygotuje, a efekt imponujący, na pewno z przyjemnością zaskoczy.
Polecam łatwy przepis na jajka barwione burakami z majonezem.
Składniki na jajka barwione burakami:
- 6 szt. jajek ugotowanych na twardo
- 1 l soku z buraków /kwaszony/
- 3/4 szklanki majonezu
- szczypiorek
- sól, pieprz
Jak wykonać jajka barwione burakami?
Jajka ugotować na twardo z łyżeczką soli przez 6 minut, następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać.
Gotowy sok z buraków kwaszony przecedzić przez sito.
Jajka ułożyć w litrowym słoiku i zalać sokiem tak aby przykrywały jajka i zakręcić pokrywką, odstawić na 6 godzin lub na noc.
Zabarwione jajka wytrzeć na sucho, przekroić na połówki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ułożyć na paterze dodać majonez i pokrojony drobno szczypiorek.
Polecam dekoracyjne jajka barwione w burakach na wielkanocny stół.
Smacznego !