Jajecznica z łososiem

Jajecznica z łososiem

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Szybka, łatwa i bardzo przyjemna jajecznica z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i pieczarkami, podana z chrupiącym pieczywem jest świetnym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia. Polecam!

Zdjęcie - Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Jajecznica z łososiem

(1 porcja)

Składniki:

  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 pomidor, najlepiej ze zdjętą skórka i pokrojony w kostkę
  • garść groszku cukrowego lyb zwykłego zielonego groszku
  • 20 g wędzonego łososia, lub więcej jeżeli lubisz
  • 3 pieczarki pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki śmietanki 36 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • chrupiący chleb do podania

Przygotowanie:

  1. Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty.
  2. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem i śmietanką, po czym smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Scrambled eggs with salmon

(1 serving)

Ingredients:

  • 2 eggs, beaten
  • 1 medium tomato, with skin peeled and diced
  • handful of snow peas or frozen peas
  • 20 g smoked salmon, or more if You like
  • 3 button mushrooms, sliced
  • 2 tbsp double cream
  • salt and pepper to taste
  • 1 tbsp butter
  • crusty braid for serving

Preparation:

  1. Heat the butter on medium pan over medium heat, add peas with mushrooms and cook for 2 minutes.
  2. Add eggs with tomato, salmon and cream, and cook to a favorite consistency.
  3. Season to taste with salt and pepper and serve with crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów