Jajecznica z łososiem
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Szybka, łatwa i bardzo przyjemna jajecznica z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i pieczarkami, podana z chrupiącym pieczywem jest świetnym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Jajecznica z łososiem
(1 porcja)
Składniki:
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 pomidor, najlepiej ze zdjętą skórka i pokrojony w kostkę
- garść groszku cukrowego lyb zwykłego zielonego groszku
- 20 g wędzonego łososia, lub więcej jeżeli lubisz
- 3 pieczarki pokrojone w plasterki
- 2 łyżki śmietanki 36 %
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła do smażenia
- chrupiący chleb do podania
Przygotowanie:
- Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty.
- Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem i śmietanką, po czym smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Scrambled eggs with salmon
(1 serving)
Ingredients:
- 2 eggs, beaten
- 1 medium tomato, with skin peeled and diced
- handful of snow peas or frozen peas
- 20 g smoked salmon, or more if You like
- 3 button mushrooms, sliced
- 2 tbsp double cream
- salt and pepper to taste
- 1 tbsp butter
- crusty braid for serving
Preparation:
- Heat the butter on medium pan over medium heat, add peas with mushrooms and cook for 2 minutes.
- Add eggs with tomato, salmon and cream, and cook to a favorite consistency.
- Season to taste with salt and pepper and serve with crusty bread.
Enjoy!