Jajecznica na tostach

Jajecznica na tostach

Dziś przedstawiam kolejny przepis Michela Rouxa z jego książki „Jajka” na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą, postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie.

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajecznica na tostach

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 cienkie kromki chleba
  • 80 g masła klarowanego
  • 40 g masła
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka śmietanki 30-36%
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, plus ekstra do dekoracji
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego)

Przygotowanie:

  1. Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł.
  2. Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane jajka i smaż cały czas mieszając na małym ogniu. Po 3-4 minutach jajka powinny być już usmażone, jeżeli lubisz bardziej ścięte, smaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wmieszaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj musztardę, zioła i ser.
  3. Rozłóż tosty na talerze i wyłóż na nie jajecznicę. Posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Scrambled Eggs on Fried Bread

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 thin slices of bread
  • 80 g clarified butter
  • 40 g butter
  • 4 eggs, beaten
  • 1 tbsp heavy cream
  • salt and freshly ground pepper
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 1 tbsp parsley leaves, plus extra for garnish, chopped
  • 1 tbsp chives, chopped
  • 50 g Gruyere, chopped

Preparation:

  1. Heat a pan with a clarified butter, place the pieces of bread onto the pan and toast on the both sides.  Next cover with paper towels.
  2. Melt the butter in non-stick pan over low heat. Add the beaten eggs and consistently keep stirring them over very low heat.  They should scramble in about 3-4 minutes for runny eggs and 5-6 for slightly harder scrambled eggs.  At the end of the cooking add the cream, salt and pepper and then stir in the mustard, herbs and cheese.
  3. Divide the slices of bread evenly among two plates, overlapping them slightly.  Place the eggs on top, garnish with more parsley and serve immediately.

Enjoy!

Kategorie przepisów