Jajecznica na tostach
Dziś przedstawiam kolejny przepis Michela Rouxa z jego książki „Jajka” na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą, postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie.
Scroll down for recipe in English
Jajecznica na tostach
(2 porcje)
Składniki:
- 4 cienkie kromki chleba
- 80 g masła klarowanego
- 40 g masła
- 4 jajka, roztrzepane
- 1 łyżka śmietanki 30-36%
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, plus ekstra do dekoracji
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego)
Przygotowanie:
- Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł.
- Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane jajka i smaż cały czas mieszając na małym ogniu. Po 3-4 minutach jajka powinny być już usmażone, jeżeli lubisz bardziej ścięte, smaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wmieszaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj musztardę, zioła i ser.
- Rozłóż tosty na talerze i wyłóż na nie jajecznicę. Posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Scrambled Eggs on Fried Bread
(2 servings)
Ingredients:
- 4 thin slices of bread
- 80 g clarified butter
- 40 g butter
- 4 eggs, beaten
- 1 tbsp heavy cream
- salt and freshly ground pepper
- 1 tbsp Dijon mustard
- 1 tbsp parsley leaves, plus extra for garnish, chopped
- 1 tbsp chives, chopped
- 50 g Gruyere, chopped
Preparation:
- Heat a pan with a clarified butter, place the pieces of bread onto the pan and toast on the both sides. Next cover with paper towels.
- Melt the butter in non-stick pan over low heat. Add the beaten eggs and consistently keep stirring them over very low heat. They should scramble in about 3-4 minutes for runny eggs and 5-6 for slightly harder scrambled eggs. At the end of the cooking add the cream, salt and pepper and then stir in the mustard, herbs and cheese.
- Divide the slices of bread evenly among two plates, overlapping them slightly. Place the eggs on top, garnish with more parsley and serve immediately.
Enjoy!