Jagodzianki

Jagodzianki

Może narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :)

Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe babeczki, muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodamipierogi na obiad.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 kostki masła

+ jagody, cukier puder i mleko na lukier

Jak zrobić jagodzianki?

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe jagodzianki dekorujemy prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub samym cukrem pudrem.

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów