Jagodzianki
            
jagodziankiCo roku piekę jagodzianki czyli drożdżowe bułeczki z jagodami. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Z tego przepisu wychodzą dwa duże talerze jagodzianek! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
 - 2 paczki świeżych drożdży - 100 g
 - 1 łyżeczka drobnego cukru
 - 2-3 łyżki ciepłego mleka
 - 1 litr jagód 
 - 2 cukry wanilinowe
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - około 2 szklanki mleka
 - szklanka drobnego cukru
 - 200 g roztopionej i wystudzonej margaryny
 - 2 jajka
 - 4 żółtka
 - sól
 - sok z cytryny lub olejek cytrynowy
 
Wykonanie: 
Układać jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia tak na 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia.
jagodzianki Smacznego! Zapraszam również na: Domowe pączki z marmoladą
JAGODZIANKIJAGODZIANKI