Jagodzianki
Wszyscy robią jagodzianki, więc zrobiłam i ja… ;-) Niestety, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do jagód…. Długo odwiedzałam polskie sklepy z nadzieją, że ktoś wreszcie przywiezie jagody tak mi potrzebne do jagodzianek, ale musiałam się jednak obejść smakiem i upiec jagodzianki z borówkami amerykańskimi.. Upiekłam je z bardzo dużej porcji i wyszło mi około 26 jagodzianek. Oczywiście, żadna się nie zmarnowała ;)! Wszystkie zostały pochłonięte do ostatniego okruszka! Jagodzianki są delikatne i pyszne. Zapraszam :)!
JagodziankiSkładniki (ok. 26 sztuk):
- 1 kg mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 5 płaskich łyżeczek drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oliwy do natłuszczenia
- 2 żółtka + 1-2 łyżki wody do smarowania bułek
Nadzienie:
- 500g jagód/ borówek
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier i masło się rozpuszczą. Zdjąć z palnika i poczekać aż płyn będzie letni.
2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina)
3. Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając.
4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru.
6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF