Jagodzianki

Jagodzianki

Kiedy wracam do domu, swój pobyt w Gliwicach rozpoczynam od spotkań z najbliższymi i przyjaciółmi. Najbardziej jednak cieszą te z babcią i dziadkiem, szczególnie kiedy mam okazję spędzić ten czas piekąc z najlepszymi. Dziś podzielę się z Wami przepisem mojej babci. Moimi ulubionymi, kojarzącymi się z dzieciństwem i letnimi popołudniami jagodziankami.
Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (8szt.): Zaczyn: 150ml mleka, pół łyżki cukru, szczypta soli, 25g drożdży, 85g mąki pszennej, 
Ciasto: jajko, 55g cukru, 300g mąki pszennej, 1,5 łyżki oleju, 
Kruszonka: 50g masła, 60g mąki, 60g cukru, 0,5l jagód
Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Całość podgrzewamy, aż mleko będzie letnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie zagniatamy składniki na kruszonkę, formujemy z ciasta wałek i wsadzamy do lodówki.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier i mniejszymi partiami mąkę. Wszystko urabiamy do momentu aż ciasto przestanie się kleić (jeżeli po dodaniu całej mąki wciąż będzie się kleić, możemy dosypać jeszcze odrobinę). Na koniec dodajemy olej i urabiamy jeszcze przez chwilę. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrąg i dzielimy go na 8 cząstek. Z każdej części robimy kuleczkę, a następnie ją rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jagody, które zakrywamy plasterkami ciasta na kruszonkę. Bułeczki pieczemy w 180st C przez ok. 30 minut.
Zdjęcie - Jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów