Jagodzianki
Bułeczki z jagodami, drożdżówki jagodowe lub zwyczajnie jagodzianki. To niewątpliwie popularne i przez wszystkich lubiane bułeczki.
Najlepiej smakują przygotowane z ciasta drożdżowego z kruszonką lub lukrem cytrynowym. Dzieci je uwielbiają, dorośli nie mogą im się oprzeć. Ale najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 650 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 125 g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g świeżych jagód + 3-4 łyżki cukru
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać z solą dodać utarte z cukrem żółtka z jajkiem, wyrośnięty rozczyn z drożdży.
- Mleko z masłem zagotować, wystudzić i letnie dodać.
- Ciasto wyrobić przez 5 minut.
- Przykryć folią lub sciereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Jagody wymieszać z cukrem.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować na grubość 2 cm.
- Wykrawać krążki o średnicy 7 lub 8 cm.
- Na każdy krążek dać łyżeczkę lub dwie jagodowego farszu.
- Zlepić i formować bułeczki.
- Bułeczki przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym żółtkiem z dodatkiem 1 łyżki mleka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 25 minut lub do zarumieniania.
- Gorące można posmarować cytrynowym lukrem.
Smacznego ?