Jagodowo i leniwie :)

Jagodowo i leniwie :)
Gdy natknęłam się na ten przepis, ogromnie spodobał mi się pomysł zafarbowania zwykłych leniwych pierogów jagodami. Przypomniały mi się zielone pierogi, naleśniki i słodkie ciasto, które kiedyś robiłam, używając szpinaku. Lubię taki mały ‘fusion’ w kuchni. I choć smak takich jagodowych leniwych nie różni się zbytnio od tych tradycyjnych, to jednak to jednak w tym wypadku liczy się efekt wizualny i to zaskoczenie na twarzach osób zasiadających za stołem... :)

Zdjęcie - Jagodowo i leniwie :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

JAGODOWE LENIWE PIEROGI
(przepis na 4 porcje)
ciasto:
400g twarogu,
2 jajka,
150g jagód,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli
dodatkowo:
szklanka jagód,
2/3 szklanki śmietany (12% lub 18%),
2 łyżeczki cukru,
pół łyżeczki cukru wanilinowego

150g jagód oczyścić, umyć, osączyć i zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Twaróg przetrzeć przez sitko lub zemleć. Dodać żółtka, zmiksowane jagody i dokładnie wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i wymieszać z twarogiem. Dodać mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby ciasto trzymało kształt. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść miękkie ciasto. Podzielić je na 4 części. Z każdej z nich, podsypując mąką, uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, a następnie pociąć na nieduże kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek (dobrze jest dolać odrobiny oleju, co zapobiega sklejaniu się klusek), i gotować przez ok. 2 minuty od wypłynięcia leniwych na wierzch.
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Pierogi leniwe podawać polane śmietaną i posypane jagodami.


Przepis z „Poradnika Domowego”, lekko zmodyfikowany.

Zdjęcie - Jagodowo i leniwie :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów