Jagodowe bułeczki
Jagodowe bułeczki, to niewątpliwie najpopularniejsze wypieki na lato, nie sposób się oprzeć tym pysznym, aromatycznym owocom, szczególnie w sezonie jagodowym. Swieże najlepiej smakują i można je wykorzystać na wiele sposobów, najprostszym są jagodzianki.
Jagodowe bułeczki dodaję również do akcji „Jagodowo nam edycja 5 !”.
Składniki na ciasto 12-14 szt:
- 450 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 140 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g roztopionego masła
- 1 jajko, 1 żółtko
- 250 ml ciepłego mleka
Składniki na farsz:
- 250 g świeżych jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki drobno rozkruszonych sucharków lub bułki tartej
Wykonanie:
- Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, 3 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
- Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól.
- Jajko i żółtko ubić z cukrami i dodać do mąki, wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.
- Wyrabiać przez ok. 5 minut do połączenia się składników i uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.
- Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią lub sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na ok. 1 cm grubości.
- Wykrajać 7 cm krążki, które umieścić w wysmarowanych tłuszczem foremkach do mini tart.
- Z pozostałego ciasta wykonać skręcone wałeczki i umieścić w każdej foremce dociskając do rantu.
- Składniki na farsz wymieszać i wyłożyć w równych częściach w srodek bułeczek, można posypać kruszonką.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Przed wstawieniem do piekarnika, wałeczki posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15-20 minut lub do zarumienienia.
Smacznego ?
autor: Samantha