Jagodowe babeczki
Zdecydowanie mój ulubiony rodzaj owocowych babeczek, jedyne podobne w smaku jakie teraz przychodzą mi do głowy były muffiny ze śliwkami . Babeczki te mają chrupiący wierzch, nie są zbyt wilgotne, ale też nie są bardzo suche. Ciasto ma taką konsystencję, że owoce nie opadają na dno. Moim zdaniem bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na 12 babeczek:
- 150g świeżych jagód
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30g płatków migdałowych
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150g cukru pudru + trochę do oprószenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g miękkiego masła
- 12 łyżek mleka
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny, znowu użyłam papilotek na stelażu.
Umyj jagody i odstaw na bok. Odmierz pozostałe składniki, włóż do miski i za pomocą warzechy lub łyżki ucieraj aż powstanie gładka, gęsta masa (można użyć miksera). Do ciasta delikatnie wmieszaj jagody. Przełóż do papilotek i piecz około 25-30 min. Wystudź, oprósz cukrem pudrem i zajadaj... mniam :) Wydrukuj przepis