Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem
Budyń z kaszy jaglanej czy krem? Nieważne. Ważne, że deser jest zdrowy. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go własnie dodatkiem orzechów.
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
1/2 łyżeczki soli
syrop daktylowy/ miód/ syrop klonowy/ksylitol - do smaku
esencja waniliowa
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
karmel ( klik!) tu dowiecie się jak go przygotować
Kaszę przelej wrzątkiem a następnie wlej mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu zamieszaj. Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami karmelu, masłem orzechowym lub migdałowym, syropem daktylowym i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.