Jaglane muffiny z kokosowym kremem
Na słodki początek tygodnia bezglutenowe muffinki z kokosowym kremem.
Przepis własny, składniki na 9 babeczek:
- 150 g mąki jaglanej
- 1 jajko
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 100 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Do dekoracji: - małe opakowanie (200 g) śmietanki kremówki30 lub 36%
1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
W misce wymieszaj mąkę, proszek i cukier. W drugiej misce ubij jajko wraz z mlekiem, rozpuszczonym masłem i ekstraktem waniliowym. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę). Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu). Następnie je wystudź. W misce ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec dodając przesiany przez sitko cukier puder. Przełóż śmietankę do szprycy cukierniczej, udekoruj babeczki. Posyp wiórkami. Smacznego! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________