Jadło drwala ;)
Chociaż potrawy tego typu nie są najtrafniejsze na tę porę roku i raczej odchodzą w zapomnienie przynajmniej na kilka miesięcy, to jednak zamieszczam tu jedną z nich, wszak chłodne dni w naszym klimacie wcale nie są rzadkością.
Jadło drwala jest wariantem placków po zbójnicku. Duży placek ziemniaczany, na nim mięsny gulasz, a na wierzchu pieczarki. I opcjonalnie trochę kwaśnej śmietany, która bardzo tu pasuje.
Przepis znalazłam tutaj i minimalnie go zmodyfikowałam.
Kiedyś robiłam też równie smaczną, a nieco mniej kaloryczną wersję, w której karkówkę zastąpiłam pokrojonym mięsem z udek kurczaka. Taka odmiana mogłaby się nazywać „Jadłem drwalowej” ;)
JADŁO DRWALA
(na 4 porcje)
1kg ziemniaków,
700g karkówki wieprzowej,
500g pieczarek,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
3-4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 szklanka bulionu mięsnego,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
majeranek,
1 listek laurowy,
natka pietruszki,
opcjonalnie 4 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
olej do smażenia
Obie cebule drobno posiekać.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obsmażyć na patelni na oleju razem z 1/3 ilości pokrojonej cebuli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż mięso będzie brązowe. W razie potrzeby zlać nadmiar tłuszczu. Wlać bulion, doprawić do smaku pieprzem, listkiem laurowym, ziołami prowansalskimi, oregano i majerankiem. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodać przecier pomidorowy, a jeśli sos jest zbyt rzadki – można zagęścić go 1 łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości zimnej wody.
Pieczaki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać pieczarki i 1/3 ilości posiekanej cebuli. Smażyć, aż sok, który puszczą pieczarki, odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajka i pozostałe 1/3 ilości posiekanej cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na patelni na oleju usmażyć po 1 dużym placku na osobę.
Na każdy placek wyłożyć po kilka łyżek mięsa z sosem, na nie nałożyć pieczarki, ewentualnie na wierzch kłaść po łyżce śmietany. Posypać natką pietruszki.
Podawać od razu.
Jadło drwala jest wariantem placków po zbójnicku. Duży placek ziemniaczany, na nim mięsny gulasz, a na wierzchu pieczarki. I opcjonalnie trochę kwaśnej śmietany, która bardzo tu pasuje.
Przepis znalazłam tutaj i minimalnie go zmodyfikowałam.
Kiedyś robiłam też równie smaczną, a nieco mniej kaloryczną wersję, w której karkówkę zastąpiłam pokrojonym mięsem z udek kurczaka. Taka odmiana mogłaby się nazywać „Jadłem drwalowej” ;)
JADŁO DRWALA
(na 4 porcje)
1kg ziemniaków,
700g karkówki wieprzowej,
500g pieczarek,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
3-4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 szklanka bulionu mięsnego,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
majeranek,
1 listek laurowy,
natka pietruszki,
opcjonalnie 4 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
olej do smażenia
Obie cebule drobno posiekać.
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obsmażyć na patelni na oleju razem z 1/3 ilości pokrojonej cebuli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż mięso będzie brązowe. W razie potrzeby zlać nadmiar tłuszczu. Wlać bulion, doprawić do smaku pieprzem, listkiem laurowym, ziołami prowansalskimi, oregano i majerankiem. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodać przecier pomidorowy, a jeśli sos jest zbyt rzadki – można zagęścić go 1 łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości zimnej wody.
Pieczaki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać pieczarki i 1/3 ilości posiekanej cebuli. Smażyć, aż sok, który puszczą pieczarki, odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajka i pozostałe 1/3 ilości posiekanej cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na patelni na oleju usmażyć po 1 dużym placku na osobę.
Na każdy placek wyłożyć po kilka łyżek mięsa z sosem, na nie nałożyć pieczarki, ewentualnie na wierzch kłaść po łyżce śmietany. Posypać natką pietruszki.
Podawać od razu.