Jabłkowe z galaretką
Smaczne ciasto z jabłkami i galaretka nie jest za słodkie a nawet delikatnie kwaskowe takie jak lubię. Biszkopt zrobiłam tym razem na krupczatce pycha wszystko i biszkopt i masa :-)
6 JAJEK
13 ŁYŻEK CIEPŁEJ WODY
13 ŁYŻEK OLEJU
1,5 SZKLANKI CUKRU
2 SZKLANKI MAKI KRUPCZATKI
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
2 kg JABŁEK
2 GALARETKI CYTRYNOWE
1 SZKLANKA WODY
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać powoli wodę,olej mąkę, proszek do pieczenia. Ubić pianę na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Wylewać na posmarowaną blaszkę lub papier do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w nagrzanym piekarniku 180 C.
Jabłka obrać pokroić w ósemki, zalać wodą - udusić. Galaretki rozpuścić w pół kubka wrzącej wody. Jabłka wystudzić do lekko ciepłych dodać galaretkę.
Biszkopt rozciąć na pół wzdłuż, wylać jabłka połączone z galaretką przykryć drugim biszkoptem. Posypać cukrem pudrem wstawić do lodówki.