Jabłkowe ciasto drożdżowe

Jabłkowe ciasto drożdżowe

Co dodać do ciasta zamiast jajek, żeby pomimo braku żółtek drożdżowe wyszło delikatne i aromatyczne? Pinkcake z blogu “Trochę inna cukiernia” ma gotową odpowiedź: należy posłużyć się musem z dyni lub przecierem marchewkowym, albo musem jabłkowym. Wypróbowałam wszystkie wersje i ta z musem jabłkowym odpowiada mi najbardziej. Czego jak czego, ale jabłek nigdy nie brakuje w mojej kuchni! Poza tym ciasto z dodatkiem startego jabłka wychodzi delikatne, wilgotne i bardzo smaczne, zgodnie z zapewnieniami autorki przepisu. Drożdżowe pierwsza klasa:) Polecam!

Zdjęcie - Jabłkowe ciasto drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
· 500 g mąki

· 7 g drożdży liofilizowanych (dałam 15 g świeżych drożdży)

· 100 g cukru w tym 1 łyżka cukru z wanilią

· szczypta soli

· 80 g margaryny najlepiej naturalnej

· 0,5 szklanki ulubionego mleka

· 1 jabłko starte na mus

· garść rodzynek i garść żurawiny (u mnie: rodzynki i posiekana czekolada)


Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, jabłko i wmieszać do ciasta. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić dodać bakalie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do gotowania. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

Kategorie przepisów