Jabłkowa rolada biszkoptowa

Jabłkowa rolada biszkoptowa

Moja pierwsza rolada . Wcześniej jakoś nie było okazji , wczoraj powstała i jest pyszna .

Jabłkowa rolada biszkoptowa

Składniki:
biszkopt
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąka ziemniaczana
4 jajka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 kg jabłek
1 szt cukier żelujący
kakao do posypania
wiśnie bez pestek
sok z cytryny

Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Kropimy cytryną i smażymy chwilkę na patelni dodając cukier żelujący według przepisu na opakowaniu. Pieczemy roladę. Białka ubijamy z cukrem na gładka sztywną pianę. Dodajemy żółtka wymieszane z odrobiną octu. Mieszamy dalej. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i wlewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. Ciepłą wyciągamy z blachy i kładziemy na czystą ściereczkę. Zwijamy w roladę. Kiedy ostygnie rozwijamy i smarujemy jabłkami. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki. Następnie prószymy kakao i ozdabiamy wiśniami.


Zdjęcie - Jabłkowa rolada biszkoptowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów