Jabłka z morelą w chlebie

Jabłka z morelą w chlebie

Nietypowa szarlotka, do wykonania której potrzebujemy francuskiego pieczywa „charlotte” lub „brioche” również można użyć pszennego chleba tostowego. Smaczny i szybki deser z jabłkami, morelami i aromatycznym anyżem, doskonały także z lodami czy bitą smietaną.

Zdjęcie - Jabłka z morelą w chlebie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 16 kromek pszennego chleba
  • 80 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 kg jabłek
  • 140 g suszonych moreli
  • syrop klonowy
  • cukier puder

Zdjęcie - Jabłka z morelą w chlebie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Wodę z cukrem wymieszać, dodać morele, anyż i laskę cynamonu, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Do syropu dodać obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka,  wymieszać i gotować następne 5 minut, do zmiękczenia, nie mieszać.
  3. Chleb pokroić na 16 kromek, posmarować z obu stron masłem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  4. Przygotowanymi kromkami wyłożyć rant i spód tortownicy o średnicy 21 cm.
  5. Następnie w srodek wyłożyć gotowane jabłka z morelami.
  6. Piec w temp. 180 st. C, przez 35 minut, do zarumienienia.
  7. Po upieczeniu odstawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy, polać syropem klonowym, a chlebek posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

źródło: Taste.com.au

Zdjęcie - Jabłka z morelą w chlebie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów