Jabłka z morelą w chlebie
Nietypowa szarlotka, do wykonania której potrzebujemy francuskiego pieczywa „charlotte” lub „brioche” również można użyć pszennego chleba tostowego. Smaczny i szybki deser z jabłkami, morelami i aromatycznym anyżem, doskonały także z lodami czy bitą smietaną.
Składniki:
- 16 kromek pszennego chleba
- 80 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 125 ml wody
- 100 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 kg jabłek
- 140 g suszonych moreli
- syrop klonowy
- cukier puder
Wykonanie:
- Wodę z cukrem wymieszać, dodać morele, anyż i laskę cynamonu, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
- Do syropu dodać obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki jabłka, wymieszać i gotować następne 5 minut, do zmiękczenia, nie mieszać.
- Chleb pokroić na 16 kromek, posmarować z obu stron masłem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Przygotowanymi kromkami wyłożyć rant i spód tortownicy o średnicy 21 cm.
- Następnie w srodek wyłożyć gotowane jabłka z morelami.
- Piec w temp. 180 st. C, przez 35 minut, do zarumienienia.
- Po upieczeniu odstawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy, polać syropem klonowym, a chlebek posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?
źródło: Taste.com.au