Jabłka w karmelu
Do zrobienia tego deseru zainspirował mnie wpis Kucharni. Rajskich jabłek co prawda nie znalazłam zarówno w naszym miejskim ogrodzie jak i na targu. Za to kupiłam chrupiące, dość miękkie i małe jabłuszka odmiany Pilot. I wiecie co? Nadały się idealnie!
/ przepis inspirowany tym, który znalazłam u Kucharni/
- 5 jabłek ( u mnie odmiana małych, miękkich jabłek Pilot) - 150 g cukru kryształu - 2 łyżki wody
Jabłka umyj, w miejsca ogonków powbijaj gałązki zerwane z jabłoni. Jeśli masz twardą odmianę jabłek najlepiej podgotuj je 3 minuty. Do garnka o grubym dnie wsyp cukier, dodaj wodę i skarmelizuj. Uwaga! ważne, by w trakcie karmelizowania cukru nie mieszać w garnku- karmel uwielbia zastygać na łyżkach! Gdy karmel będzie już gotowy szybko zamaczaj w nim jabłka i odkładaj na pergaminie- do zastygnięcia. I voilà! jabłkowe lizaki gotowe;)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________